EM-kisat 2019

 

Suomi puolustamaan vuoden 2015 Euroopan mestaruutta

 

Lajin historian toiset naisten Euroopan mestaruuskisat pelataan Iso-Britannian Leedsissä 12.-18.8.2019. Kisoihin osallistuvat hallitseva Euroopan mestari Suomi, isäntämaa Iso-Britannia sekä Itävalta ja Ruotsi. 

Turnauksen otteluohjelma on rakennettu edellisissä arvokisoissa saavutettuun menestykseen pohjautuvan rankingin perusteella. Tässä rankingissa ensimmäisenä on kisojen isäntämaa Iso-Britannia, toisena Suomi, kolmantena Itävalta ja neljäntenä Ruotsi.

Kisoihin olivat alkujaan tulossa myös Espanja sekä Venäjä, mutta kyseisten joukkueiden poisjäänti ei naisten maajoukkueen päävalmentajana toimivan Mika Elorannan mielestä laske turnauksen tasoa.

- Espanjan ja Venäjän poisjäänti tuskin muuttaa mitalijoukkueiden järjestystä.Venäjän maajoukkue on käsitykseni mukaan rakentunut vahvasti naisten Vaahteraliigassa pelaavan Valkyriesin ympärille ja Espanjan tason en vielä usko riittävän kilpailemaan mitaleista. Neljän maan pelisysteemissä jokainen maa pelaa jokaista vastaan kerran, jolloin kisoista ei ainakaan jää mitään jossiteltavaa.

Kisojen avauskierroksella, maanantaina 12.elokuuta Suomi saa vastaansa Itävallan. Suomi on kohdannut Itävallan aiemmin niin MM-kisoissa 2010 kuin EM-kisoissa 2015 ja ottanut molemmilla kerroilla selkeän voiton.

- Naisten puolella Itävalta ei kuulu niin sanottujen isojen maiden joukkoon ja on varmaan ennakkoon meille sopivin avausvastustaja. Maassa on ainoastaan kourallinen joukkueita, mikä luonnollisesti rajoittaa Itävallan maajoukkueen käytettävissä olevan pelaajien määrää. Itävallassa lajitietämys ja resurssit ovat liiton puolelta kuitenkin hyvällä tasolla, joten joukkuetta ei pidä missään nimessä aliarvioida. Joukkue oli Espanjan EM-kisoissa 2015 liikkeellä pienellä pelaaja määrällä, mutta sijoittui silti turnauksessa neljänneksi, kertoo Eloranta.

Toisella ottelukierroksella keskiviikkona 14.elokuuta Suomi saa vastaansa tuttuakin tutumman Ruotsin. Vuodesta 2008 asti vuosittain kohdanneiden joukkueiden voimasuhteet ovat olleet tasaantumaan päin, vaikka Suomi onkin kaikki kohtaamiset voittanut.

- Viime vuoden Suomi-Ruotsi -ottelu osoitti, että Ruotsin naisten jenkkifutis on menossa kovaa vauhtia eteenpäin. Syksyn maaottelussa Ruotsilla nähtiin uusi ja hyvin heittävä pelinrakentaja, joten hyökkäyksen tärkeimmälle pelipaikalle he ovat löytäneet hyvän ratkaisun. En usko, että Ruotsi pääsee vielä Suomen tasolle kaikilla pelin osa-alueilla, mutta helppo vastustaja Ruotsi ei missään nimessä tule olemaan, toteaa Eloranta.

Kisojen viimeisenä päivänä, lauantaina elokuun 17.päivä, kohtaavat kisojen ennakkosuosikit Suomi ja Iso-Britannia. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran vuoden 2015 EM-kisojen finaalissa, jonka Suomi vei selkein numeroin. Toinen yhteenotto tapahtui Kanadan MM-kisoissa kesällä 2017, jolloin Iso-Britannia oli niukasti parempi lukemin 27-21.

- Briteillä on EM-kisoissa kotikenttäetu ja he pystyvät valmistautumaan turnaukseen tutuissa maisemissa. Joukkueessa on nopeutta niin hyökkäyksen kuin puolustuksen puolella, joten kyseessä on ennakkoon kova joukkue. Edellisessä kohtaamisessa MM-kisoissa Suomi hallitsi aloituslinjaa molemmin puolin palloa, mutta jos yksittäiset isot pelit saadaan Iso-Britannialta kuriin niin Suomi on hyvässä asemassa. Briteistä lähdetään hakemaan revanssia, toteaa Eloranta.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.