Historia

Suomi EM-karsintaottelussa Ruotsia vastaan Tukholman Olympiastadionilla 2001.

Suomi- Ruotsi -maaottelut

Vuonna 1992 aloitettiin pelata vuosittainen Suomi-Ruotsi -maaottelu. Maaottelusarja on Euroopan pisin kahden maan välinen tapahtuma. Vuorovuosina pelattavia otteluita pelattiin yhtäjaksoisesti vuoteen 1998 ja vain vuonna 1993 Ruotsi onnistui yllättämään Suomen. Ottelusarja katkesi vuonna 1999, kun Ruotsi asetettiin Euroopan liiton toimesta kilpailukieltoon miesten joukkueiden osalta. Ruotsin pannan päätyttyä maat sopivat nopeasti otteluiden uudelleen aloittamisesta.  Vuosien 2003-2006 ottelut pelattiin kaikki Helsingissä, mutta vuodesta 2007 lähtien ottelusarjaa on pelattu vuorovuosina sekä Ruotsissa että Suomessa vuoteen 2017 asti.

EM-kisat

EM-turnauksia on järjestetty vuodesta 1983 ja Suomi on ainoana maana osallistunut kaikkiin lopputurnauksiin. Suomella on neljä mestaruutta vuosilta 1985, 1993, 1995, 1997 ja 2000.  EM-hopeaa Suomi on saanut vuosina 1983, 1989, 1991, 2001 ja EM-pronssia 1987, 2005, 2018. Vuonna 2019 EM-kisojen pelisysteemi muuttui ja joukkueita lisättiin A-tasolle. Lisäksi ottelut pelataan erillisinä otteluina, eikä erillistä lopputurnausta järjestetä. Vuonna 2019 pelataan lohkovaihe ja vuonna 2020 sijoitusottelut. Suomen lohkossa pelaavat Hollanti ja Tanska. Lohkovoittaja jatkaa välieriin.

MM-kisat

Vuonna 1999 pelattiin amerikkalaisen jalkapallon ensimmäiset MM-kisat. Lajin johtavien maiden poisjäännin ja kisajärjestelijöiden sekoilujen jälkeen Suomea edusti loppujen lopuksi Porvoo Butchersin seurajoukkue muutamalla pelaajalla vahvistettuna. Joukkue taisteli jokaisessa ottelussa hyvin, mutta joutui tyytymään kuudenteen sijaan Japanin korjatessa MM-kullan. Vuoden 2003 Saksan MM-kisoissa Suomen oli jäi lopputurnauksesta rannalle Ranskan voittaessa Suomen 0-14 Velodromilla ratkaisevassa karsintaottelussa. Vuoden 2007 MM-lopputurnaukseen pääsy jäi jälleen kiinni ottelusta Ranskaa vastaan. Suomi voitti ensimmäisessä karsintaottelussaan Venäjän, mutta vierasottelussa Ranskaa vastaan Suomen taistelu ei riittänyt. 

Muut ottelut

Suomen maajoukkue on vuosien varrella kohdannut useita amerikkalaisia yliopistojoukkueita harjoitus- ja näytösotteluissa. Eniten yleisöä on kerännyt vuonna 1998 pelattu Suomen ja Japanin välinen Japan-Eurobowl Tokiossa, Japanissa. Tokyo Domeen oli saapunut liki 30.000 päinen yleisö kannustamaan omiaan voittoon.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Miesten maajoukkueen historia

EM-kisat

Suomen maajoukkueen ensimmäiset EM-kisat Castel Giorgiossa, Italiassa vuonna 1983 päättyivät finaalitappioon Italialle. Mitaliputki saatiin kuitenkin heti auki ja siitä on ollut myöhempien joukkueiden hyvä jatkaa voittojen viitoittamalle tielle. Ensimmäinen viidestä Euroopan mestaruudesta tuli heti toisella yrittämällä. Vuoden 1985 EM-kisoissa Suomi pääsi kuittaamaan edellisten kisojen finaalitappion kukistamalla Italian loppuottelussa.

Vuoden 1987 kisat pelattiin Suomessa. Kotiyleisön edessä pelannut maajoukkue joutui kuitenkin tyytymään pronssimitaliin, kun Länsi-Saksa kaatoi Suomen Olympiastadionilla välierissä. 1980-luvun viimeiset EM-kisat pelattiin Saksassa. Iso-Britannia jätti finaalissa Suomen tylysti nollille ja korjasi Euroopan mestaruuden ensimmäistä kertaa saarivaltioon.

Vuonna 1991 oli jälleen Suomen vuoro järjestää EM-kisat. Tällä kertaa välierävaiheesta selvittiin voittamalla Ranska murskaavasti 50-0. Finaalissa Iso-Britannia osoittautui kuitenkin vielä liian vahvaksi ja kotikisoissa oli tyytyminen hopeaan. Vuoden 1993 Bergamon kisoista alkoi Suomen mestaruusputki. Euroopan mestaruus voitettiin -93 Bergamon lisäksi -95 Itävallassa, -97 Bolzanossa, Italiassa ja vuonna 2000 Hampurissa, Saksassa.

Vuoden 2001 EM-kisoissa Suomi sijoittui hopealle Saksan ottaessa revanssin edellisvuodesta. Tämän jälkeen EM-kisat on Euroopassa jaettu pelattavaksi eri tasoilla. Kunkin ryhmän voittaja nousee aina seuraavan vuoden kisoihin ja ryhmän viimeinen putoaa alempaan ryhmään. A-ryhmän kisoissa 2005 Suomi jatkoi mitaliputkeaan voittamalla Iso-Britannian pronssiottelussa. Välieräottelussa ensimmäiseen Euroopan mestaruuteen matkannut Ruotsi oli niukasti Suomea parempi.

Frankfurtin EM-kisoissa 2010 Suomi pystyi pelaamaan tasapäisesti puolet otteluista Itävaltaa ja Saksaa vastaan, mutta joukkueen kohtaloksi tuli sijoitusottelu Britanniaa vastaan, jonka Suomi voitti ja säilyi A-ryhmässä.  2014 EM-kisoissa Itävallassa Suomi eteni pronssiotteluun, jossa Ranska oli parempi ja voitti pronssimitalit. Seuraavat EM-kisat järjestetään 2018 Saksassa.