EM-kisat 2018 Vantaa

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Miesten EM-lopputurnaus pelataan Vantaalla 29.7.–4.8.2018

 

Kisasivut: www.jenkkifutis2018.fi (suomeksi) ja www.football2018.fi (englanniksi).

Facebook: https://www.facebook.com/jenkkifutis2018.fi

Valokuvia EM-kisoista:  

FSCmedia

KuuselaPhotos

sajl.kuvat.fi

Sami Ranta

Samppa´s photography

Jari Turunen

Ranska-Suomi. Kuva:Samppa Toivonen
kuva Samppa Toivonen.

Suomi saavutti 2018 EM-kisoissa pronssia

Suomen ensimmäisen puoliajan rynnistys riitti ratkaisemaan ottelun Iso-Britanniaa vastaan. Torstai-illan Ranska-ottelussa klo 20 Myyrmäen jalkapallostadionilla ratkeaa finaalipaikka. Suomen joukkue oli päättänyt ottaa ilon irti ensimmäisestä ottelustaan EM-kisoissa. Hurmiota katsomossa nostatti puolustaja Akseli Olin heittämällä voltin jo kentälle tullessaan.

Ottelun alusta asti oli selvää, kumpi vie ja kumpi vikisee. Suomi pelasi vahvoja juoksupelejä sotkien Iso-Britannian puolustusta vaihtaen välillä heittopeleihin. ”Suomi dominoi ottelua kentän molemmissa päissä”, kommentoi tauolla Iso-Britannian päävalmentaja Michael Callan.

Suomen ylivoima ensimmäisellä puolikkaalla tiivistyi numeroihin tulostaululla 28–7 sekä edettyihin jaardeihin 284–38. Suomen juoksujaardit olivat ensimmäisen puoliajan jälkeen 203 ja Iso-Britannian -3. Ainoana kauneusvirheenä Iso-Britannian puolustaja Josh Amisin katko oman 10 jaardin linjan etupuolella ja 87 jaardin palautus Suomen maalialueelle.

Kolmas neljännes oli hyvin katkonainen. Iso-Britannian Amis oli jakson hahmo. Hän oli lähellä onnistua toistamiseen touchdownissa palautuksella. Micky Kyei sai lopulta lyötyä pallon Amisin käsistä. Iso-Britannia jaksoi yrittää sitkeästi, mutta illan hämärtyessä aika ja puhti loppuivat. Ensimmäisen puoliajan tulos jäi lopputulokseksi.

Suomen valmentaja Tuomas Heikkinen tiivisti: ”Ottelun sankari oli Suomen puolustus”.

IFAF EM-lopputurnaus, 1. pelipäivä:

29.07.2018 | 20:00 | Myyrmäen Jalkapallostadion, Vantaa:

Suomi – Iso-Britannia 28–7 (7–0, 21–7, 0–0, 0–0)

Maalintekijät:

7–0 Veikka Lehtonen + 1p Joni-Petteri Malka

7–7 Josh Amis + 1p Ian Jacquet

14–7 Tuukka Lehtonen + 1p Joni-Petteri Malka

21–7 Joonas Raatikainen + 1p Joni-Petteri Malka

28–7 Kari Pajarinen + 1p Joni-Petteri Malka

Tilastot

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Suomi kohtasi torstai-illan EM-ottelussa Myyrmäen jalkapallostadionilla Ranskan. Loppuun asti taistellut leijonalauma joutui lopulta toteamaan Ranskan paremmaksi lukemin 21–14 (7–0).

 

Ranska hallitsi ensimmäistä puoliskoa hienokseltaan
 

Ottelun ensimmäinen neljännes oli puolustusten näytöstä. Hyökkäysjaardit neljänneksellä olivat lähes tasan (60–61). Ranska eteni pääosin juosten Stephen Yepmon juoksuilla, kun taas Suomi aloitti pommittamalla lyhyttä heittoa, mutta pelinrakentaja Janne Lehtisen omat juoksut olivat kuitenkin suomalaisten tehokkainta antia avauserässä.

Ensimmäisellä hyökkäysvuorolla Suomi tunkeutui jo ns. red zonelle eli kahden kymmenen jaardin päähän maalialueesta, mutta vuoro päättyi kuitenkin heittotilanteessa laitahyökkääjän käsistä ranskalaispuolustajille kimmonneeseen palloon, ja Ranska sai hyökkäyksen. Toinen Suomen hyökkäysvuoro päättyi syötönkatkoon heti ensimmäisellä yrityksellä Lehtisen kokeiltua ranskalaistakakentän pitävyyttä pitkällä heitolla.

Suomen parhaana palkittu Santtu Äyräväinen 

Ensimmäisellä neljänneksellä ei pistesuorituksia nähty, mutta heti toisen neljänneksen alussa Ranska iski. Pelinrakentaja Paul Durand onnistui kahdessa peräkkäisessä pitkässä heitossa, joista jälkimmäinen tavoitti Nelson Tsimin sylin maalialueella. Jefferson Alexanderin lisäpisteen jälkeen tilanne oli 7–0 Ranskalle.

Kun Suomi oli heittänyt kahdeksan kertaa kaksi oli heitoista oli päätynyt Micky Kyein käsiin ja kaksi ranskalaisille. Seuraavilla vuoroilla Suomi pelasi juoksupainotteisesti, mutta heittopelin hentous antoi ranskalaisille mahdollisuuden puolustaa juoksua vastaan voimakkaammin. Veikka Lehtonen ja Henri Jussila kyllä muutamia kelpo siivuja napsivat, mutta hyökkäysvuorot hyytyivät taistelusta huolimatta 20-30 jaardin etenemisen jälkeen.

Puolustus kuitenkin piti Suomen pelissä mukana. Linja rakensi Durandille painetta ja pääosin myös Yepmon juoksut pysyivät kurissa. Santeri Inkinen loukkaantui toisen neljänneksen alussa, joten koordinaattori Kalle Karppinen siirsi Akseli Olin nickelin paikalta kulmapuolustajaksi ja Aku Kattainen siirtyi nickelin paikalle. Kumpikin selvisi ensimmäisellä puoliajalla haasteistaan hyvin.

Vielä aivan avauspuoliajan lopulla Ranska sai vielä mahdollisuuden lisätä johtoaan kenttäpotkumaalilla, mutta Suomi torjui yrityksen. Ensimmäinen puoliaika päättyi näin ollen Ranskan johtolukemissa 7–0.

Puolustusten hallintaa kuvaavat jaardimäärät. Suomi eteni avauspuolikkaalla 92 jaardia ja Ranska 135 jaardia. Ranska hallitsi kenttäasemia hienokseltaan, mihin vaikutti erityisesti Nelson Tsimin lentopotkun palautukset: keskimäärin Tsimi palautti lentopotkua yli 34 jaardin keskiarvolla – edeten siis noin kolmanneksen kenttää jokaisella kolmella palautuksellaan.

Kolmas neljännes oli Suomen

Suomi ei jäänyt tauolla toimettomaksi, vaan toiselle puoliajalle marssi uusiutunut hyökkäys, jossa tahtipuikkoa heilutti pelinrakentajan paikalla Miro Kadmiry. Vuoden 2014 EM-kisoissa Suomen aloittavana pelinrakentajana toimineelle Kadmirylle on selvästi leirityksessä rakennettu oma pelipaketti, jossa pelinrakentajan omalla juoksulla on iso rooli. Kadmiryn juoksut yllättivät Ranskan puolustuksen kerta toisensa jälkeen ja kun vielä Karri Pajarinen halkaisi kerran kenttää ja ranskalaiset syyllistyivät rangaistukseen, pääsi Suomi hetkessä Ranskan maalialueen läheisyyteen.

Tässä vaiheessa Ranskan puolustus oli pehmitetty, joten koordinaattori Robert Johnson teki seuraavan taktisen valinnan. Kadmiry hämäsi ensin juoksupeliä Veikka Lehtoselle, näytti jo hetken juoksevan itse, mutta heittikin pallon sitten maalialueelle Tommi Pinnalle. Suomen avaustouchdownin jälkeen Joni-Petteri Malka onnistui lisäpisteessä, ja tilanne oli tasan 7–7.

Henki oli nyt Suomen. Puolustus jatkoi varmoja otteitaan ja hyökkäyksessä muun muassa Tino Ndongo esitti muutamia akrobaattisia kiinniottoja. Hetken päästä Suomi oli jälleen iskuetäisyydellä. Kenttäpotkumaaliyritys kuitenkin tällä kertaa epäonnistui.

Myöhemmin ajateltuna tässä kohtaa ottelua oli Suomelle se momentumin paikka, joka olisi pitänyt pystyä hyödyntämään.

Viimeisen kerran puolia käännettiin jännittävässä tasatilanteessa 7–7.

Ranskalaisten hyökkäys löytää sävelen

Päätösneljänneksen ensimmäisen seitsemän minuutin aikana Ranska ratkaisi ottelun. Paul Durand pääsi linjan ja tukimiesten ahdistelusta huolimatta heittämään ja heittikin varsin tarkasti. Jefferson Alexander nosti maalillaan Ranskan johtoon ja seuraavalla vuorolla Durand pohjusti heitoillaan Stephen Yepmolle touchdown-juoksun. Tilanne Ranskalle 21–7. Tästä Suomi ei lopulta enää toipunut.

Suomi pääsi seuraavilla hyökkäysvuoroillaan etenemään, mutta Ranskan puolustus ja erityisesti takakenttä näytti peittävän suomalaisyritykset. Suomi ei kuitenkaan luovuttanut, vaan puoli minuuttia ennen loppua Kadmiry löysi heitollaan Karri Pajarisen, jonka turnauksen toisella osumalla Suomi nousi seitsemän pisteen päähän. Aikaa oli kuitenkin jäljellä vain 30 sekuntia.

Maalia seurannut lyhyt aloituspotku ei onnistunut, joten Ranska sai pallon ja pelasi viimeiset sekunnit pelikellosta pois. Ottelu päättyi näin ollen lukemiin 21–14.

”Pelinrakentajavaihdos oli jo ennakkoon sovittu.”

Suomi eteni ottelussa Ranskaa enemmän (279 – 316), mutta pallonriistot ja hyvät palautukset takasivat sen, että Ranska sai parempia kenttäasemia. Kadmiry heitti 20 kertaa, joista 12 onnistui. Yhteensä näillä heitoilla Suomi eteni 138 jaardia, minkä lisäksi Suomen molemmat maalit syntyivät Kadmiryn heitoista. Kun Kadmiry oli kaiken lisäksi Suomen paras juoksija 69 jaardillaan, voi pelinrakentajan iltaa kuvata onnistuneeksi.

Suomen parhaana pelaajana palkittiin tukimies Santtu Äyräväinen, joka keräsi ottelussa 4 taklausta. Ranskan paras oli pelinrakentaja Durand kahdella heitetyllä maalillaan ja 189 heittojaardillaan.

– Meidän pojat pelasivat tänään niin kovaa kuin vain ikinä pystyivät – siitä se ei jäänyt tänään kiinni. Meillä oli paikkamme kolmannella neljänneksellä kääntää tämä peli itsellemme, mutta siinä emme onnistuneet.

Heikkinen korostaa, että pelinrakentajavaihdos oli ennakkoon tehty päätös.

– Näin me olimme tämän suunnitelleet, ja haluan tämän kaikille suomalaisille jenkkifutiksen seuraajille kertoa: vaihto ei perustunut peliesityksiin. Janne pelasi hyvän ensimmäisen puoliajan, ja Miro toisella puoliajalla suorastaan erinomaisesti.

Myyrmäen jalkapallostadionille oli kokoontunut torstaina 2 518 äänekästä kannattajaa, jotka saivat päävalmentajalta varauksettomat kiitokset.

– On todella harvinaista päästä pelaamaan maaottelua tällaisen yleisön edessä. Kiitos kaikille, jotka olivat paikalla ja tukivat meitä.

Ottelun parhaana palkittu ranskalaispelinrakentaja Paul Durand kehui varauksetta Suomen puolustusta.

– Tämä oli ehkä vaikein peli, joka minun urallani on ollut. He tulivat nopeasti kimppuuni, enkä välillä nähnyt yhtään mitään. Suomi on todella fyysinen, kovaa iskevä joukkue.

Ranska etenee voiton myötä lauantaina pelattavaan EM-finaaliin, jossa vastaan asettuu aiemmin päivällä Ruotsin lukemin 41–3 kaatanut Itävalta. Suomi kohtaa pronssiottelussa Ruotsin ja sijoitusottelussa pelaavat Tanska ja Iso-Britannia.

Ranska – Suomi 21–14 (7–0)

I neljännes:

ei pisteitä

II neljännes:

Nelson Tsimi (Paul Durandin heitosta) + lisäpiste Jefferson Alexander 7–0

III neljännes:

Tommi Pinta (Miro Kadmiryn heitosta) + lisäpiste Joni-Petteri Malka 7–7

IV neljännes:

Jefferson Alexander (Durandin heitosta) + lisäpiste Alexander 14–7

Stephen Yepmo + lisäpiste Alexander 21–7

Karri Pajarinen (Kadmiryn heitosta) + lisäpiste Malka 21–14

Pronssiottelun MVP Pajarinen: ”Linja teki kaiken työn.”

Karri Pajarinen pelasi huikean EM-lopputurnauksen. Kolme ottelua – neljä touchdownia. Juoksupelien keskiarvo 7,4 jaardia. Pronssiottelussa Pajarinen iski kaksi touchdownia, joista toinen jäi ottelun voittomaaliksi. Hänet valittiin pronssipelin arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kaikki edellä mainittu on huikeaa statistiikkaa ja ansioluettelointia 19-vuotiaalle pelaajalle. Nöyrä nuori mies tosin tiedostaa olevansa ravintoketjun huipulla sen suhteen, mitä tilastoihin tulee. Hajottajat ja pedot löytyvät hänen edestään. Blokkaajien lahkosta.

– Annan kaiken kunnian hyökkäyksen linjalle, Pajarinen totesi pronssiottelun jälkeen. – He tarjosivat minulle ja muille keskushyökkääjille tilaa juosta – oikeastaan he tekivät kaiken työn.

– Ja meidän työmme oli sen jälkeen helppoa. Heille kuuluu iso kiitos niistä mahdollisuuksista, jotka sain.

– Ja samoin meidän laitahyökkääjille. He tekivät todella hienoa työtä avoimella kentällä ja tekivät juoksupelille tilaa.

Torstaina Ranskaa vastaan ja lauantaina Ruotsia vastaan Suomea kannattamassa oli yhteensä lähes 5 000 katsojaa. Määrä vetää Pajarisen hiljaiseksi.

– Iso kiitos kaikille katsojille, jotka olivat meidän tukena tässä turnauksessa. Kiitos.

Tämä nuori mies on juuri murtautunut eurooppalaisen jenkkifutiksen huipulle. Ja mitä hän on täynnä? Kiitollisuutta. Upea pelaaja!
 

Suomi – Ruotsi 35–21 (14-6)

 

Pisteiden tekijät:

 

  
1st 09:33 FIN  Pajarinen K 14 yd run (Malka J-P kick) 
      4 plays, 45 yards, TOP 1:21 0 - 7 
2nd 09:01 FIN  Siiskonen M 34 yd pass from Kadmiry M (Malka J-P kick) 
      5 plays, 80 yards, TOP 2:16 0 - 14 
 00:58 SWE  Juhlin P 8 yd run (Dahre J kick blockd) 
      8 plays, 80 yards, TOP 1:29 6 - 14 
3rd 09:32 FIN  Lehtonen V 4 yd run (Malka J-P kick) 
      6 plays, 63 yards, TOP 2:21 6 - 21 
 06:36 SWE  Dahre J 7 yd pass from Juhlin P (Dahre J pass from Juhlin P) 
      7 plays, 68 yards, TOP 2:47 14 - 21 
 00:44 SWE  Knutsson E 18 yd pass from Juhlin P (Dahre J kick) 
      12 plays, 78 yards, TOP 4:25 21 - 21 
4th 08:08 FIN  Pajarinen K 4 yd run (Malka J-P kick) 
      10 plays, 74 yards, TOP 4:13 21 - 28 
 01:56 FIN  Lehtonen V 6 yd run (Malka J-P kick) 
      10 plays, 65 yards, TOP 4:22 21 - 35