Lippupallo

Historia

Suomeen peli rantautui  1984, jolloin ensimmäiset lippupallovyöt tilattiin USA:sta ja säännöt käännettiin. Lippupallo kukoisti erityisesti 1990-luvulla, jolloin pelimuotona ollut 9 vs 9 keräsi lippupalloturnauksiin useita satoja alle 16-vuotiaita pelaajia. 2000-luvulla pelimuodoksi kehittyi 5 vs 5, joka kehitettiin NFL:n päämajassa koulupeliksi. Pelimuotoa käytetään myös Maailmanliitto IFAF:in kansainvälisissä turnauksissa. 

 

Peli-idea

Lippupallo on amerikkalaisen jalkapallon kevyt versio, jossa ei ole kovaa kontaktia, estämistä tai taklaamista. Pelaajalla on lippuvyö, jossa on muoviset liput lantion molemmin puolin. Lipun irrottaminen, liputtaminen, korvaa amerikkalaisessa jalkapallossa käytettävän taklaamisen. Tämän vuoksi lippupallo sopii hyvin sekä koulupeliksi että vapaa-ajan harrastukseksi. Koska pelikenttä on pienempi kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, voidaan lippupalloa pelata myös sisätiloissa. Joukkueessa on 5 pelaajaa ja sitä voi mainiosti pelata myös sekajoukkuein. Lippupallo on hienoimmillaan huippunopea taktiikkapeli, jossa vaaditaan saumatonta yhteistoimintaa koko joukkueelta.Ja ennen kaikkea se on hauskaa!

5 vs 5 -lippuppallon säännöt (englanniksi)

Beach Flag -säännöt (suomenkielinen lyhennelmä)

Koululippupallon säännöt (suomeksi)

Miten harrastamisen voi aloittaa?

Pelin harrastamiseen ei ole ikärajaa. Lippupallo on nimenomaan lajin harrastepeli. Kilpailusarjoja pelataan tällä hetkellä naisten sarjassa ja kouluissa. Kevyt harrastaminen onnistuu hiekkakentällä eikä oikeastaan vaadi kuin pallon ja kavereita. 

Laji on roolitusten ja taitojen suhteen kaikille poikkeuksetta uusi, jolloin tasoerot ovat ainakin aluksi pienet.  Uutena taitona amerikkalaisen jalkapallon heittäminen onnistuneesti kierteellä on ollut hyvä oppimisen mittari.


Mitä välineitä tarvitaan?

Pelaamiseen tarvitaan soikea pallo ja lippuvyöt. Vyöt voidaan korvata millä tahansa kangastilkulla tai kosketuksella selkään. Housut tai shortsit on hyvä olla taskuttomat, sillä estetään sormivammoja. Paita tarpeeksi pitkä, että sen voi laittaa housuihin.

Palloja on erikokoisia eri käyttäjäryhmille lapsille, nuorille ja aikuisille. Lasten ja nuorten heittoharjoittelu aikuisten pallolla heittäminen ei edistä heittotaidon oppimista. 7-10-luokkalaisille pieni pallo, 11-15 voivat heittää isommalla nuorisopallolla. Nuoret ja aikuiset pelaavat normaalikokoisella pallolla. 

Lippuvöitä on kahta mallia ns. imukuppimalli ja tarranauhalla varustetut.

 

Lippupallovarusteita voi tilata tästä linkistä.