Erotuomaritoiminta

Amerikkalaisen Jalkapallon Erotuomarikerho ry
Amerikkalaisen Jalkapallon Erotuomarikerho ry

Perinteisesti amerikkalainen jalkapallo on USA:ssa lukioiden ja yliopistojen peli. Opiskelijataustan vuoksi on urheilijoilta vaadittu erityisen hyvää käytöstä ja urheilijahenkeä.

Suomessa käytetään Yhdysvaltojen yliopistojen NCAA:n sääntöjä, jotka eroavat hieman high school ja ammattilaisten säännöistä. Alusta alkaen myös suomalaiset urheiluseurat korostaneet hyvän urheiluhengen osuutta pelissä.

Amerikkalainen jalkapallo on aggressiivinen kontaktipeli, joka yhdistää voiman ja taktiikan. Epäurheilijamainen käyttäytyminen ja vihamielisyys eivät kuulu lajiin. Erotuomarit pyrkivät pitämään tästä perinteestä kiinni ja samalla valvomaan nopeaa ja monipuolista pelinkulkua. Kokemus pelikentällä on ainoa tapa kasvattaa päteviä erotuomareita. Koulutus jakaantuu talven teoriajaksoon ja kesällä hankittavaan käytännön kenttäkokemukseen.

Aktiiviuransa päättäneille pelaajille yksi hyvä vaihtoehto on vetää musta-valkoraidallinen paita päällensä säilyttääkseen kosketuksen pelikenttään.

Suomessa lajin alkuvaiheissa vieraillut erotuomarikouluttaja Jack Robinson tiivisti erotuomarin toiminnan kolmeen seikkaan:

Tasapuolisuus: Joukkueiden ei sallita sääntöjen vastaisesti hankkivan etulyöntiasemaa pelissä.

Turvallisuus: Pelaajia on aina suojeltava loukkaantumisalttiilta tilanteilta ja turhalta väkivaltaisuudelta. Jokaisella pelaajalla tulee olla sääntöjen mukainen varustus.

Viihtyvyys: Amerikkalaisen jalkapallon on oltava katsojilleen urheiluviihdettä. Peli on pidettävä liikkeellä ja kiinnostavana sekä yleisölle että pelaajille.

Harrastajien kesken on eräs suosittu sananlasku, joka kuuluu näin – erotuomari on kuin hyvä tarjoilija, joka pysyy taustalla ja tulee esille vain kuin tarvitaan -.