Tyler Varga - Yalen yliopisto

Suomalaiset sukujuuret omaava Yalen yliopiston keskushyökkääjä Tyler Varga on tehnyt free agent -sopimuksen Indianapolis Coltsin kanssa. Vargan pelipaikka NFL:ssä on fullback. 180cm/103kg  kokoista Vargaa ei varattu NFL Draft 2015 -tilaisuudessa vaan hän sai soiton agentiltaan tilaisuuden jälkeen. Tyler liittyy Coltsin minicampille toukokuussa. Tyler Varga on yksi TOP 5 ehdokkaista CFL:n ammattilaisliigaan, jonka draft tilaisuus on toukokuun lopussa.

- Olen tehnyt selväksi, että pelaan niin kauan kun kroppani sallii sen, Varga sanoi. Olen opiskellut pitkään ilman taukoja. Nyt on aika pitää hauskaa ja ansaita rahaa pelaamalla -

Kanadalainen Varga omaa vahvat suomalaisjuuret, sillä hänen äitinsä Hannele Sundberg on syntynyt ja kasvanut Suomessa. Tyler  syntyi Ruotsissa, josta hän muutti takaisin Kanadaan ensimmäisen kuukautensa jälkeen. Kroatialaiset juuret omaava Tyler Vargan isä John oli high school pelinrakentaja ja myöhemmin menestyksekäs amatööri kehonrakentaja. Hänen äidillään Hannelella on myös taustaa kehonrakennuksessa sekä nykyisin alppihiihdossa, jossa hän yhä kilpailee. Sundberg edusti aikoinaan Ruotsin rugby maajoukkuetta.
 Ensimmäisen vinkin Vargan huikeasta urasta antoi ex Vantaa TAFT:in keskushyökkääjä Hannu Häyrinen 1980-luvulta. Hän kuuli ystävältään Hannelelta Tylerin erinomaisesta high school -jenkkifutisurasta. Myös vahvasti urheilun kanssa tekemisissä oleva Vargan perheystävä Sami Vaskola vahvisti asian muutama vuosi sitten. Vargaa pyydettiin Suomen maajoukkueeseen, mutta opinnot ja edustus Yalessa olivat kesken.

Urheilu-ura Kanadassa

Ennen jenkkifutista hän harrasti monipuolisesti eri lajeja. Kilpaili voimistelussa, judossa hänellä on sininen vyö, alppihiihtoa sekä baseballia.

- Aloitin pelaamaan footballia heittelemällä pallon isän kanssa kun olin viisi tai kuusi. Kahdeksan vuotiaana hän aloitti lippupallon, josta siirtyi kolmen kauden jälkeen tackle footballin pariin. Ensin linjapuolustajana ja 4. yrityksen keskushyökkääjänä.  Joukkueemme ei lentopotkaissut, koska olimme pienikokoinen joukkue.  Joten neljännellä yrityksellä sain tilaisuuden kantaa palloa.

Varga pelasi high school futista Cameron Heights Collegiate Institutessa. Hän pelasi viittä eri pelipaikkaa ja teki 100 maalia.  Hänet valittiin joukkueensa MVP:ksi neljän vuoden ajan. Viimeisen high school -vuoden jälkeen Tyler Varga nimettiin Kanadan top high school football .-pelaajaksi. Varga pelasi ensimmäiset yliopistovuotensa Kanadassa Londonin kaupungissa University of Western Ontariossa.

Yale Man

2012 Yalen päävalmentaja Tony Reno värväsi hänet USA:n puolelle. Varga pelasi kaudella 2012 sekä pelinrakentajaa että keskushyökkääjää ja johti FCS:ää 194.2 all-purpose jaardikeskiarvolla. Columbian yliopistoa vastaan hän kirjautti Yalen otteluennätyksen pelinrakentajille 220 jaardia. Tämän jälkeen hän keskittyi keskushyökkääjän rooliin ja oli loukkaantumisesta huolimatta 2013 4. Ivy Leaguen pallonkantajista.
Varga juoksi 17 ottelussa yli 100 jaardia kolmivuotisen Yale-uransa aikana.

Vargan NFL osakkeet nousivat selkeästi, kun hän juoksi Armya vastaan syyskuussa 2015 185 jaardia 28 kannolla viimeistellen viisi maalia. Tyler Varga valittiin Ivy League Offensive MVP:ksi kaudella 2014. Yale Bulldogsin riveissä Vargalla oli kaksi ottelua, joissa hän molemmissa teki 5 maalia. Hänen ottelukohtainen pallonkanto keskiarvo oli 142 jaardia kaudella 2014. Hän teki myös koulun ennätyksen tekemällä 26 maalia, 22 juoksemalla ja 4 kiinniotoilla.

Hänen huikaiseva yliopistouransa huipentui valintaan parhaiden ylipistopelaajien all star -otteluun Senior Bowliin tammikuussa Mobile, Alabamaan. Helmikuussa hän teki testit NFL Scouting Combinessa Indianapoliksessa. Maaliskuussa hänellä oli henkilökohtainen 2 Pro Day, jossa 32 NFL joukkuetta pääsi seuraamaan hänen edesottamuksiaan.

​Kitchener, Ontario Kanadasta kotoisin oleva Varga valmistuu Ivy Leaguen huippuyliopistosta erinomaisella 3.56 grade point averagella toukokuun 18. päivä (pääaineina ekologia ja evoluutiobiologia).

Tyler Varga (183cm, 103kg, Cameron Heights Collegiate Institute CAN )

Yalen yliopiston suomalaistaustaista kasvattia keskushyökkääjää Tyler Vargaa ei varattu vuoden 2015 NFL:n draftissa. Varga allekirjoitti kuitenkin draftin jälkeen vapaa agentti -sopimuksen Indianapolis Coltsin kanssa.

Varga taisteli tiensä Indianapolis Coltsin lopulliseen 53 miehen kokoonpanoon. Coltsin harjoitusotteluissa Varga kantoi palloa 18 kertaa ja teki yhden touchdownin. Lisäksi hän sai kehuja esityksistään erikoisjoukkueissa.

Indianapolis Coltsin keskushyökkääjä Tyler Varga teki suomalaista jenkkifutishistoriaa vuoden 2015 NFL:n avauskierroksella. Vargasta tuli ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut NFL:n runkosarjaottelussa. Yalessa yliopistojenkkifutista pelannut Varga kantoi hyökkäyksessä palloa kerran ja palautti kahta aloituspotkua yhteensä 26 jaardin verran. Varga teki myös maalin St. Louis Ramsia vastaan.

Kanadassa varttuneella Tyler Vargalla on kiinteät suhteen Suomeen. Ruotsissa syntynyt Varga varttui Kanadassa, mutta hänen äitinsä on  Hannele Sundberg on suomalainen.

- Juureni ovat Suomessa. Äitini perhe on Suomesta ja minulla on Suomen passi. Olen vieraillut isoäitini luona Vantaalla aina kesäisin ja minulla on paljon serkkuja Joensuussa. En ole päässyt muutamaan vuoteen Suomeen

Vargan ammattilaisura kesti yhden kauden.  Varga palasi Coltsin miehistöön, mutta päätti olla jatkamatta uraansa loukkaantumisesta parannuttuaan