Yale - Tyler Varga

Tyler Varga

Kanadassa elämänsä asuneen Tylerin äiti Hannele Sundberg on syntynyt ja kasvanut Suomessa. Tyler syntyi Ruotsissa, josta hän muutti takaisin Kanadaan ensimmäisen kuukautensa jälkeen. Kroatialaiset juuret omaava Tylerin isä John Varga oli high school pelinrakentaja ja myöhemmin menestyksekäs amatöörikehonrakentaja. Hänen äidillään Hannelella on myös taustaa kehonrakennuksessa sekä nykyisin alppihiihdossa, jossa hän yhä kilpailee. Sundberg edusti aikoinaan Ruotsin rugby maajoukkuetta.

Ensimmäisen vinkin Tyler Vargan huikeasta urasta antoi Vantaa TAFT:issa 1980-luvulla pelannut keskushyökkääjä Hannu Häyrinen. Hän kuuli serkultaan Hannelelta Tylerin erinomaisesta high school -jenkkifutisurasta. Vargan perheystävä Sami Vaskola vahvisti asian muutama vuosi sitten ja Vargaa pyydettiin Suomen maajoukkueeseen, mutta opinnot ja edustus Yalessa olivat kesken.

- Juureni ovat Suomessa. Äitini perhe on Suomesta ja minulla on Suomen passi. Olen vieraillut isoäitini luona Vantaalla aina kesäisin ja minulla on paljon serkkuja Joensuussa. En ole päässyt muutamaan vuoteen Suomeen, mutta toivon että sellainen mahdollisuus tulee lähitulevaisuudessa.

Urheilu-ura Kanadassa

Kitchener, Ontariossa Tyler harrasti monipuolisesti eri lajeja. Hän kilpaili mm. voimistelussa, alppihiihdossa ja baseballissa. Judossa hänellä on sininen vyö.

- Aloitin pelaamaan footballia heittelemällä palloa isän kanssa kun olin viisi tai kuusi. Kahdeksan vuotiaana aloitin lippupallon, josta siirryin kolmen kauden jälkeen tackle footballin pariin. Pelasin ensin linjapuolustajana ja 4. yrityksen keskushyökkääjänä. Joukkueemme ei lentopotkaissut, koska olimme pienikokoinen joukkue. Joten neljännellä yrityksellä sain tilaisuuden kantaa palloa.

Varga pelasi high school -futista Cameron Heights Collegiate Institutessa. Hän pelasi viittä eri pelipaikkaa ja teki 100 maalia. Hänet valittiin joukkueensa MVP:ksi neljän vuoden ajan. Viimeisen high school -vuoden jälkeen Tyler Varga nimettiin Kanadan top high school football -pelaajaksi. Varga pelasi ensimmäiset yliopistovuotensa Kanadassa Londonin kaupungissa sijaitsevassa University of Western Ontariossa.

Yale Superman

2012 Yalen päävalmentaja Tony Reno värväsi Vargan USA:n yliopistosarjaan. Tyler pelasi kaudella 2012 sekä pelinrakentajaa että keskushyökkääjää ja johti FCS:ää 194.2 all-purpose jaardikeskiarvolla. Columbian yliopistoa vastaan hän kirjautti Yalen otteluennätyksen pelinrakentajilla 220 jaardia. Tämän jälkeen Varga keskittyi keskushyökkääjän rooliin ja oli loukkaantumisesta huolimatta 2013 Ivy Leaguen neljänneksi paras pallonkantaja. Hän juoksi 17 ottelussa yli 100 jaardia kolmivuotisen Yale-uransa aikana.

Vargan NFL-osakkeet nousivat selkeästi, kun hän juoksi Armya vastaan syyskuussa 2015 185 jaardia 28 kannolla viimeistellen viisi maalia. Tyler Varga valittiin Ivy League Offensive MVP:ksi kaudella 2014. Yale Bulldogsin riveissä Vargalla oli kaksi ottelua, joissa hän molemmissa teki 5 maalia. Hänen ottelukohtainen pallonkanto keskiarvonsa oli 142 jaardia kaudella 2014. Hän teki myös koulun ennätyksen tekemällä 26 maalia, 22 juoksemalla ja 4 kiinniotoilla.

Varga valmistui Ivy Leaguen huippuyliopistosta erinomaisella 3.56 grade point averagella toukokuun 18. päivä pääaineina ekologia ja evoluutiobiologia.

Senior Bowliin

Hänen huikaiseva yliopistouransa huipentui valintaan parhaiden yliopistopelaajien all star -otteluun Senior Bowliin tammikuussa Mobile, Alabamaan. Helmikuussa hän teki testit NFL Scouting Combinessa Indianapoliksessa. Maaliskuussa hänellä oli henkilökohtainen Pro Day, jossa 32 NFL joukkuetta pääsi seuraamaan hänen edesottamuksiaan. 180cm pitkän ja 103kg painavan Vargan pelipaikka NFL:ssä voi olla myös fullback.