Towson - Väinö Pääkkönen

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Yliopistojen kesäleirit olivat silmät avaava kokemus

Porvoo Butchersin ja nuorten maajoukkueiden monivuotinen vasen tackle Väinö Pääkköen pääsi huhtikuussa 2019 tekemään yksityisen näytön urheilijan kyvyistään Helsingin Velodromilla. Urheilukoulun käynyt lähes kaksimetrinen linjamies oli toipunut täysin polvivammastaan ja herätti yliopistovärväri Brandon Collierin kiinnostuksen siinä määrin, että hän kutsui Pääkkösen mukaan yliopistokiertueelleen. Kaksoistutkinnon tehnyt 22-vuotias Pääkkönen oli alun perin lähdössä Kaliforniaan junior collegeen, mutta kun hänet valittiin mukaan PPI tourille, se sopi suunnitelmiin.

Pääkkönen osallistui PPI:n Dreamchasers yliopistokiertueelle kesäkuun alussa. Parinkymmenen eurooppalaisen nuoren jenkkifutarin näyttöpaikkoina olivat eri amerikkalaisen jalkapallon yliopistoleirit. Collierin verkostot avasivat Dreamchaserin ryhmälle oman näyttöpaikan. Jokaisella osallistujalla oli tavoitteenaan saada D1 yliopiston stipenditarjous.
Kiertue oli raskas ja vaativa sillä ryhmä kiersi 1.-12. kesäkuuta välisenä aikana mm. Eastern Michiganin, Mercer Football Satellite campin, Clemsonin, Georgia Techin, Cincinnatin, Ohio Staten, Michiganin, Penn Staten, West Virginian ja Templen yliopistojen kesäleirit.

Leireillä suomalaisnuorukainen sai kokea kantapään kautta kuinka kovaa kilpailu yliopistopaikoista oli. Leireiltä sai paljon arvokasta kokemusta ja oppia. Päiväleirin harjoitus kesti yleensä 3-3,5 tuntia ja niissä ei ollut käytössä suojavarusteita. Kuitenkin esimerkiksi hyökkäyslinjamiesten pass pro -drilleissä oli käytännössä täysi vauhti. Jokainen näyttö oli syytä käyttää hyväkseen ja pelata ”hullun kiilto” silmissä, sillä kaikki leiriläiset halusivat tehdä vaikutuksen yliopistovalmentajiin. Yhdellä leirillä saattoi olla talentin etsijöitä useita kymmeniä valmentajia eri yliopistoista etsimässä talenttia.
Osalle leiriläisistä valmentajat ilmaisivat kiinnostustaan saman tien ja mm. Templen näyttöön lähtivät kaikki joille tosissaan tarjottiin stipendiä. Pääkkönen oli mukana tässä ryhmässä. Lopputulos oli kuitenkin, että Pääkkösen tapauksessa yksikään yliopisto ei tehnyt offeria eli stipenditarjousta. Osa osallistujista tosin onnistui tässä tavoitteessaan mm. hollantilainen takamies Richard Agyekum signasi Minnesotan yliopiston stipenditarjouksen.

Sisuuntunut Pääkkönen sai matkallaan vielä yhden mahdollisuuden näyttöön. Hän vuokrasi auton ja ajoi yksin Townsonin yliopistolle Marylandiin, jossa hän sai yksityisen näytön Amerikan matkan viimeisenä iltana. Kaikki meni nappiin ja Pääkkönen sai heinäkuussa stipenditarjouksen Washington D.C:stä noin tunnin päässä sijaitsevasta D1-yliopistosta.

Vääntö NCAA:n kanssa päättyi onnellisesti

Suomessa Pääkkönen kirjautui USA:n matkan jälkeen pikapikaa NCAA:n listoille ja sai amatööristatuksen NCAA:lta kesäkuukausien aikana. Viime tippaan jäänyt akateeminen todistus jäi roikkumaan ilmaan. Pääkkösellä on ns. kaksoistutkinto eli iltalukio Töölön Yhteiskoulusta ja ammattitutkinto Helsingin diakoniaopistolta. SAT-kokeen hän oli tehnyt jo aiemmin, mutta hidastavaksi tekijäksi muodostui ammattikoulun eli vocational schoolin riittämättömyys NCAA:n akateemisuuskriteereissä. Pääkkösen onneksi iltalukion suorittaminen ja yliopistotutkinto auttoivat häntä lopulta riittäviin core courses suorituksiin siinä määrin, että Towsonin football joukkue halusi hänet elokuun leirilleen. Towson oli kuitenkin siinä määrin kiinnostunut saamaan 198cm pitkän ja 145kg hyökkäyslinjamiehen riveihinsä ja otti hänet elokuun leirille vaikka NCAA:lta ei vielä ollut tullut varmistusta akateemisesta pätevyydestä.

Pääkkösellä oli takataskussaan kaksi stipenditarjousta junior collegeista Fort Scott Kansasista sekä Martin Veinbergin Iowa Westernistä. Hän halusi kuitenkin katsoa loppuun saakka miten NCAA:n kanssa käydyissä neuvotteluissa tulisi käymään hänen stipendikelpoisuutensa suhteen. Unelmana porvoolaisnuorukaisella on pelata D1 yliopistojenkkifutista.

Linjamies Pääkkönen pakkasi laukkunsa pikavauhtia ja lensi heti viisumin saatuaan 9.8. USA:han. Townsonin kaupunki sijaitsee Marylandin osavaltiossa. Lähin suurkaupunki on noin 20 minuutin ajomatkan päässä sijaitseva Baltimore. Yliopiston jalkapallojoukkue viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhliaan. Towson Tigersin päävalmentaja Rob Ambrose on vienyt joukkueensa vuonna 2013 FCS National Championship otteluun sekä NCAA Playoffseihin seitsemän kertaa. Towson pelaa Colonial Athletic Association (CAA) konfrenssissa ja on voittanut sen 2011 ja 2012.

Towsonin joukkueesa on muutamia kansainvälisiä pelaajia kuten senior tukimies Malik Tyne tulee Kanadasta. Hän on pelannut 31 ottelua Tigersin paidassa.  Belgialainen linjapuolustaja Tibo Debaillie on pelannut 13 ottelua, mutta oli viime kaudella loukkaantunut.  Väinö Pääkkösen lisäksi Tigersin miehistössä on saksalainen Roman Wahrheit. Kaudet 2014-2017 Towsonin  norjalainen hyökkäyslinjamies KJ Brandal.
 

Academic red shirt-vaiheesta kenttäpelaajaksi

Pääkkösen vierailu on kestänyt kolme viikkoa Towsonissa. Stipendiurheilijan päivä:
05:30 herätys
06:00 punttitreeni
07:45 luokka
08:15 harjoitukset
11:00 lounas
12:00 oppitunnit alkavat
15:00 itsenäistä opiskelua
18:00 illallinen
19:00- opiskelua ja asioiden hoitamista

Pääkkösen rooli Tigersin hyökkäyslinjassa on ollut vasen tackle. Hän on depth chartissa tällä hetkellä kakkosena. Mitä enemmän eri hyökkäyslinjapaikkoja hän hallitsee, sitä arvokkaampi hän on joukkueelle. Joukkueessa on tällä hetkellä17 hyökkäyslinjamiesta, mutta heistä kahdeksalla on red shirt status. 

Akateemista pelilupaa ei aluksi siunaantunut freshman Pääkköselle. Pääkkönen  aloitti harjoittelun  ja oli mukana sen toiminnoissa. Sen sijaan otteluihin hän ei päässyt pukemaan. Hän aloitti opiskeluvuoden ns. academic redshirt -opiskelijana. Academic redshirt vuoden jälkeen saa kilpailla, ainoastaan tämä kausi menee ohi.

Pääkkösen NCAA rekisterissä ei ammattikoulun kursseja ole hyväksiluettu lainkaan ja tästä johtuen GPA keskiarvo jäi liian alhaiseksi.Tässä historia toistaa itseään, sillä saman kohtalon koki Martin Veinberg kesällä 2018. 

Kirjeenvaihto NCAA:n virkailijoiden kanssa  ja todistusten toimittelu auttoi lopulta sinnikästä Pääkköstä saamaan peliluvan. Väinö Pääkkönen teki D1-debyyttinsä ottelussa NC Centralia vastaan 7. syyskuuta 2019. Väinö Pääkkönen pelasi voitokkaassa ottelussa viimeisen neljänneksen. Towson Tigers (2-0) voitti homecoming -ottelun 42-3 ja nosti rankkauksensa sarjansa 10 parhaan joukkoon
Väinö Pääkkönen pelasi kaudella 2019 kolmessa ottelussa hyökkäyslinjan reservissä.

The Hunt begins videosarjan myötä saa hyvän kuvan millaiseen yliopistoon Väinö Pääkkönen lopulta päätyi.

The Hunt begins osa 1     osa 2     osa 3

Towson Tigers football media guide

Uutisia

Väinö Pääkkösen opinnot sujuvat

6.7.2020
37 Towsonin pelaajaa pääsi mukaan Fall 2019 CAA Football Commissioner’s Academic Honor Roll Recognition - ryhmään. Pääkkönen oli yksi heistä.

Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma hakevat kokemusta amerikkalaiseen jalkapalloon Jenkeistä

11.9.2019
Amerikkalainen jalkapallo: Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma saivat stipendit Yhdysvaltojen yliopistoihin.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.