2000-luku

Michael Quarshie aloitti uransa St. Petersissä, josta siirtyi Ivy League:ssa pelaavaan Columbiaan.
Seppo Evwaraye oli Nebraskan hyökkäyslinjan aloittaja useamman vuoden.
Tommi Pinta Missouri Valley College.
Anssi Nevalainen teki yliopistonsa jalkapallojoukkueen rinnallevetoennätyksen 160kg.
Karri Kuuttila pelasi neljä vuotta Lock Havenin yliopistossa.

2000-luku

Helsinkiläinen linjapuolustaja Michael Quarshie teki näyttävän yliopistouran vuosina 2001-2002 St. Petersin College I AA ja Columbia Universityn I AA 2002-2004. Hän toimi yliopistojoukkueensa kapteenina ja valittiin MVP pelaajaksi 2004. Hänet valittiin All Star joukkueisiin all-MAAC yliopistoliiga 2000-2001 sekä Ivy-yliopistoliiga 2003-2004.
Quarshie onnistui sivuamaan 2004 USA:n yliopistoennätystä, suorittamalla kahdeksan linjan takana tehtyä taklausta ottelussa Harvardia vastaan. Akatemisista ansioistaan Michael Quarshie valittiin 1-AA yliopistojen akateemiseen All Star joukkue 2004 sekä National Football Foundation & College Hall of Fame 2004 Scholar-Athlete Class ryhmään.

Ensimmäinen suomalainen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja, joka on saanut stipendi-sopimuksen NCAA:n 1A divisioonaan yliopistourheilun korkeimmalle tasolle on vaasalainen Seppo Evwaraye. Seppo vietti ensin kaksi vuotta Laurel-Concord high schoolissa Nebraskassa voittaen vuonna 2000 osavaltion mestaruuden.
Tämän jälkeen Evwarayen värväsi maineikas Nebraskan yliopisto. Hänen pelipaikkansa oli kaksi ensimmäistä vuotta puolustuslinjassa. Loukkaantumisten sävyttämillä kausilla hän sai 3+1 taklausta tilastoihin. Siirto  hyökkäyslinjaan avasi pelipaikan avauskokoonpanoon ja hän pelasi kaksi viimeistä vuottaan 2004-2005 kausilla hyökkäyksen tacklena.
All-American valintoja mm. PrepStar hyökkäyksessä, SuperPrep puolustuksessa. 2002 hän teki yliopiston testiennätyksen juoksemalla 40 jaardin testin 4.99 sekunnissa isojen pelaajien luokassa +135kg. 2004 Evwaraye valittiin Nebraskan yliopistojoukkueen kehittyneimmäksi hyökkäyspelaajaksi. 2005 Seppo sai valinnan Nebraska Lifter-of-the-Year tuloksilla: kyykky 300kg, penkki 195 kg. Lisäksi Evwaraye on valittu akateemisista suorituksistaan Big 12 Confrence Academic All Star 2nd Teamiin vuosina 2004 & 2005.

Missouri Valley Collegessa (NAIA) opiskelivat ja pelasivat takamies Esa Ikonen ja sisempi laitahyök-kääjä Tommi Pinta. Vikings oli hyvässä voittoputkessa Ikosen ja Pinnan edustusvuosina: 2007 8-2, 2008 7-3, 2009 8-2, 2010 8-2 ottelusaldoilla.
Porilainen Ikonen pääsi neljäntenä vuotenaan yliopistonsa aloitusmiehistöön ja otti kolmessa ottelussa yhteensä 4+1 taklausta NAIA yliopistosarjan tilastoihin. Tamperelaisen sisemmän laitahyökkääjän Tommi Pinnan tilastollisesti paras vuosi  oli 2010, jolloin hän kirjautti kahdeksassa ottelussa 19 kiinniottoa, joilla etenemistä 300 jaardia. Pinnan testitulokset: 40y: 4,78 s, vertikaali hyppytesti 31 inches n. 80cm, penkkipunnerrus max:375 lbs n. 170 kg, rinnalleveto 305 lbs, n. 140 kg. Pinta valittiin 2009 Academic All-American sekä 2010 2nd Team All-Conference miehistöihin.

Helsinkiläinen Heikki Luoma aloitti yliopistouransa 2005 Missouri Valley Collegessa (NAIA). Seuraavana kautena hän siirtyi Wisconsin Lutheran yliopistoon (3-div), jossa Luoma aloitti kolme ensimmäistä ottelua heikon puolen tukimiehenä. Luoma sijoittui kolme ottelua vähemmän pelanneena tilalle 12. keräten 14 soolo- ja 8 avustustaklausta sekä yhden säkin ja fumblen, jota palautti 17 jaardin verran.
2008 tukimies Luoma aloitti kaikki kymmenen ottelua ja teki taklausennätyksensä 8 taklausta Benedictinen yliopistoa vastaan. Hänet valittiin All-NAC erikoisjoukkueen kakkostähdistöön potkutaitojensa vuoksi. Kaudella hän onnistui 6/7 kenttäpotkumaaliyrityksistä sekä 16/17 lisäpisteissä ja oli joukkueensa paras pistemies 34:llä pisteellä.

Varsinainen suomalaiskeskittymä on ollut Averett Collegessa (3D) Virginiassa. Kuopiolainen Atte Penttinen aloitti yliopistojalkapallon Averettissa syksyllä 2007 yliopistofudiksen.  Seuraavalle kaudelle Cougarsin riveihin liittyivät imatralainen tukimies Anssi Nevalainen, helsinkiläinen tight end Matti Vaininen
Nevalainen pokkasi 2008 yliopistojalkapallon päätteeksi Most Improved -palkinnon Averett Collegen päätösjuhlassa.  Hän aloitti mainiosti ensimmäisessä ottelussaan ja teki syötönkatkosta 11 jaardin maalin. 187cm pitkä ja 107kg painava Nevalainen onkin ensimmäinen suomalaispelaaja USA:n yliopistosarjoissa joka on moiseen pystynyt. Numerolla 44 pelannut suomalainen kirjautti kymmenessä ottelussa 17 soolo- ja 13 avustavaa taklausta. Taklauksista 6,5 oli aloituslinjan takana. Lisäksi hän suoritti kolme säkitystä ja peitti yhden rähmäyksen. Nevalainen pelasi Averett collegen avauskokoonpanossa ja toimi yliopistonsa kapteenina vuodet 2008-2011. Anssi Nevalaisen blogi vuodelta 2010 avaa yliopistojenkkifutiksen arkea.

Karri Kuuttila aloitti 2007 jenkkifutisuransa Lock Hartin (2D)  yliopistossa. Kuuttilan jalkapalloura käynnistyi vasta 19-vuotiaana hänen perheensä muutettua Yhdysvaltoihin. 198cm pituinen ja 140 kg painava helsinkiläinen sai täyden stipendin ilman aiempaa jenkkifutistaustaa. Koripalloa ja kuulantyöntöä harrastanut nuorukainen kävi high schoolin päätteeksi Lock Haven yliopiston avoimella leirillä, josta hän sai stipenditarjouksen. Neljä yliopistovuotta Pennsylvaniassa sujui varsin hyvin ja hän pelasi lähes alusta asti aloituskokoonpanossa hyökkäyksen vasempana tacklena.

Matias Sarvela matkusti tammikuussa 2009 Lousianan Pinevilleen ja aloitti harjoittelun Lousiana Collegessa (3D).  Sarvela opiskeli liikuntatieteitä neljän vuoden keskittyen fysiikkavalmennukseen.  Sarvelan pelipaikka oli taka/tukimies ja hän pelasi pääosin erikoisjoukkueissa neljän vuoden ajan.