Finlandia College, Michigan (3D)

Kevyesti mukaan US. college footballiin

Kokemus yliopistojalkapallosta on mahdollisuus saada myös kevyemmin kuin aikaa ja paljon työtä vaativan urheilijastipendin avulla. Sipoo Bulldogsin kasvatti, entinen nuorisomaajoukkuepelaaja, ja nykyisin Helsinki Roostersia edustava Max Poikonen vietti vaihto-opiskeluvuoden Michiganissa Finlandia Universityssa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun ulkomaisista yhteistyökouluista Poikonen valitsi Michiganin Hancockissa sijaitsevan Finlandian. Max Poikonen vietti yliopistossa lukuvuoden 2016-2017 opiskellen sports managementia ja kaupallisia aineita.

Amerikansuomalaisten perustama yliopisto on ottanut amerikkalaisen jalkapallon mukaan ohjelmaansa muutama vuosi sitten. III-divisioonassa pelaava Finlandia Lions -joukkue rakentaa jalkapalloidentiteettiään rauhassa ja ei ole vielä saanut voittavia kausiin. Poikosen joukkueessa pelasi suomalaistaustaisia pelaajia kuten Nick Walli, Tyler Kangas ja Isaiah Bekkala. Poikonen pelasi puolet joukkueen otteluista ja kirjautti muutaman taklauksen päästen NCAA:n tilastokirjoihin.

- Meidän fuksipitoinen joukkue oli tosiaan altavastaajana monessakin matsissa nuoruuden ja kokemattomuuden puolesta, kun vastassa oli 3. ja 4. vuoden opiskelijoita. Tiukat matsit usein kääntyivätkin vastustajalle omien turhien virheiden ja heidän fyysisyyden kautta.

Poikonen lähestyi opiskelupaikan varmistutta sähköpostilla Finlandian valmentajille sähköpostiviesteillä ja lähetellen pelivideolinkkejä. Elokuusta marraskuuhun hän oli Lionsin joukkueen mukana tukimiehenä. Joukkueessa oli ollut vuotta aiemmin Malmi Blazen suomalaispelaaja Timo Oksanen, jonka oli järjestänyt Helmi liiketalousopiston kautta vaihtovuotensa. Puolustuksen takakentällä pelanneen Oksasen pelit jäivät vähiin murtuneen ranteen vuoksi.

- Pelaamisesta ja treenaamisesta voin kertoa, että tällä D-3 tasollakin harjoittelutahti oli kova. Maanantaista perjantaihin ohjelmassa oli aamuisin tunnin filmipalaveri ennen oppitunteja ja iltapäivällä mentiin suoraan koulusta kentälle noin kahden tunnin treeneihin.
Treeneissä mentiin minuuttiaikataululla drillistä toiseen ja vaihto-oppilaana sain kilpailla toistoista aluksi scout-puolustuksessa. Valmentajat antoivat yleensä toistoja eniten niille jotka vetivät hyvällä energialla ne "hanttihommatkin", eli special teams ja scout teamin.
Pienetkin virheet ja mahdolliset löysäilyt nähtiin seuraavan aamun filmissä ja niistä annettiin aina palautetta. Valmennus oli myös pohjoisamerikkalaiseen tapaan kovaäänistä ja suorasanaista. Finlandia Lionsin valmentajistosta löytyi kokemusta korkeammilta tasoilta, jopa NFL-varaus ja CFL-pelejä löytyi koutsien CV:eistä.

- Puitteet Finlandiassa olivat suomalaisfutarin silmin huippuluokkaa. Punttisali, joka tuli loppukaudesta ja offseasonilla erittäin tutuksi, oli uuden karhea ja tilava. Itse nautin näistä punttitreeneistä eniten juuri tilojen ja pätevän valmennuksen johdosta. Myös kotikenttä, etenkin uunituore pukukoppi varusteineen olivat jotain, mitä Suomessa pelatessa tuskin tulee kokemaan.

- Finlandia oli minulle hieno mahdollisuus päästä pelaamaan yliopistojenkkifutista ja saada kohtuullisen huokealla kokemus opinnoista USA:ssa.  Tuition eli syys- ja kevätlukukausimaksu maksavat yhteensä Finlandiassa noin 22 000 $. Oppilasvaihdon vuoksi maksoin pelkästään noin 8000 $ room&board -kustannukset. Koulu neuvoi saamaan kohtuuhintaisen vakuutuksen pelaamista varten, joka maksoi noin 250$. Kustannuksiin kuului lisäksi lento Chicagon kautta Hancockiin. Kun sain Kelalta opintotukea sekä koululta stipendin, niin loppusumma jäi hyvin hallittavaksi.
Jefukokemukseni Finlandiassa oli siis erittäin miellyttävä ja vaikka NCAA:n alinta tasoa pelattiinkin, kävi selvästi ilmi kuinka kovassa arvossa lajia maassa pidetään. Pienetkin koulut tuntuvat panostavan jefuun tilojen, valmennuksen ja varusteiden kautta saadakseen lisää opiskelijoita. Kaiken kaikkiaan pelaaminen teki vaihtovuodestani unohtumattoman, joukkueen mukana ja pelikavereiden kanssa tuli luotua ne vuoden kultaisimmat muistot.

Tässä voisi olla yksi reitti suomalaisille pelaajille, joiden tavoitteena ei ole  I-div huippujalkapallo.

Artikkeli Finlandia Collegen sivuilla Max Poikosesta.

Finlandia Lionsin football recruiting kaavake.