Eastern Illinois - Daniel Luoma

Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma saivat stipendit Yhdysvaltojen yliopistoihin

Porvoon Butchersin Väinö Pääkkönen ja Daniel Luoma hakevat kokemusta amerikkalaiseen jalkapalloon Jenkeistä Yhdysvaltojen yliopistojen NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjasta – Pääkkönen pelasi ensimmäisen pelinsä 2019 kaudella Towsonin yliopistossa. Vuotta aikaisemmin Daniel Luoma juhli vuonna 2018 miesten EM- pronssia puolustusvoimien urheilukoulun varusmieskavereittensa kanssa.

Eastern Illinois pelaa amerikkalaista jalkapalloa yliopistojen NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjassa. Sarja on yksi alempi kuin yliopistojalkapallon korkein sarjataso Football Bowl Division (FBS) Yhdysvalloissa.

– Värväykseni alkoi, kun Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton koulutuspäällikkö Heikki Halttunen soitti minulle juuri ennen Butchersin treenejä eräänä lauantaina ja ilmoitti, että Brandon Collier joka pyörittää PPI recruits järjestöä, on Temple universityn yliopistossa tuolloin valmentanut  kanssa Helsingissä seuraamassa junnujen maajoukkuetreenejä.

– Heikki uskotteli minut ja Daniel Luoman jättämään treenit väliin ja menimme tekemään treenin velodromille Helsinkiin.

– Treeni meni hyvin, ja Brandon kutsui meidät hänen järjestämälleen matkalle, jossa kiersimme eri yliopistoja jenkeissä. Valmistauduin vielä reissua varten Marko Luoman valmennuksen alaisena puolisen vuotta ennen lähtöä.

Kiertue Yhdysvalloissa oli raskas ja vaativa, sillä ryhmä kiersi kesäkuun aikana muun muassa Eastern Michiganin, Mercer Football Satellite campin, Clemsonin, Georgia Techin, Cincinnatin, Ohio Staten, Michiganin, Penn Staten, West Virginian ja Templen yliopistojen kesäleirit. Leireillä suomalaisnuorukaiset saivat kokea kantapään kautta, kuinka kovaa kilpailu yliopistopaikoista oli. Leireiltä sai samalla kuitenkin paljon arvokasta kokemusta ja oppia. Päiväleirin harjoitus kesti yleensä reilut kolmen tuntia.

Daniel Luoma oli niin ikään Pääkkösen tavoin antamassa näyttöjä Helsingin Velodromilla, ja osallistui kesäkuussa seurakaverinsa kanssa Yhdysvalloissa järjestettyyn PPI touriin. Oman opiskelupaikkansa Luoma löysi oma-aloitteisesti. Luoman opiskelut alkavat tammikuussa, ja ne kestävän neljä vuotta.

– Lähetin highlight videoita peleistäni. Valmentaja tykästyi heti ja näytti ne eteenpäin joukkueen päävalmentajalle, joka oli myös sitä mieltä, että sopisin heidän joukkueeseensa, Luoma kertoo.

– Pystyin myös hyödyntämään sitä, että olin jo aikaisemmin saanut yhden tarjouksen. Valitsin kuitenkin Eastern Illinoisin yliopiston Charlestonissa Illinoisin osavaltiossa.

– Tarkoitus olisi lähteä opiskelemaan fysioterapiaa, mutta voi olla, että mieli vielä muuttuu, kun eri vaihtoehtoja on laidasta laitaan.

– Itse koulussa en ole vielä käynyt, mutta tiedän, että taso yliopiston jenkkifutiksessa on korkea. Opiskelijoita noin 6 000.

– Joukkueesta tiedän, että valmennusryhmä on vaihtunut melkein kokonaan, joka vaikuttaa kokonaan pelityyliin. Joukkueen pelaajat ovat fyysisiä, ja peli nopeampaa, kun mitä olen koskaan aikaisemmin pelannut.

– Tiedän myös etukäteen, että urheilijoiden aikataulut ovat niin kiireellisiä, ettei jää juurikaan vapaa aikaa. Sarja on erittäin kovatasoinen ja peliajasta pitää taistella tosissaan.

Molemmat porvoolaiset pelaavat NCAA Division I Football Championship Subdivision (FCS) sarjassa, joka on tosiaan vain yksi alempi kuin yhdysvaltalaisen yliopistojalkapallon korkein sarjataso Football Bowl Division (FBS).

– Väinön ja Danielin pääsy Yhdysvaltalaisiin yliopistoihin ja kovaan sarjaan, on molemmilta kova saavutus. Se on myös iso juttu ylipäänsäkin suomalaiselle jenkkifudikselle, Porvoon Butchersin miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Jimi Roiko kommentoi.

– Taso sarjassa on erittäin kova. Hyppäys kaikista kovimpaan Yhdysvaltojen yliopisto sarjaan ei ole enää kovin suuri.

Daniel Luoma

Ikä: 20 vuotta.

Kotipaikka: Porvoo.

Ammatti: Opiskelija.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Miesten EM-pronssi.

Lempimuusikko: Mitä milloinkin.

Lempiruoka: Pihvi.

Motto: Kyllä se siitä.

2020 kevätlukukausi sujui Daniel Luomalta erinomaisesti ja hän pääsi 4.0 grade point average keskiarvollaan saman tien Rehtorin kunnialistalle Dean's List. Luoma opiskelee pääaineinaan Kinesiology/ Sport/ Recreation.