College football

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Ainutlaatuinen mahdollisuus opiskella ja urheilla USA:ssa.

Vuosi Pajulahdessa, josta opiskelemaan Averett Universityyn Virginiaan.

Urheilijoiden vaihto-oppilasvuosiin erikoistuneen Universal Players Globalin palveluihin kuuluvat myös yliopistot.

Jyrki E. Lempisen  opinnäytetyö 2016 Jyväskylän Ammattikorkeakoulu opinto-ohjaus.

Yle Puheen Urheiluillassa keskustellaan yliopistourheilusta Yhdysvalloissa. Studiossa on vieraana Suomen kaikkien aikojen menestynein koripalloilija, Utahin yliopistossa erinomaisella menestyksellä pelannut (Ensilähetys 8.12.2015)
Yle Puhe: Matti Airaksisen Amerikka ohjelmasarjan jaksossa 4 puheenaiheena on yliopistourheilu USA:ssa.

Uutisia

Peik Lehtinen Bluefield Collegesta Delta Stateen

8.3.2021
Tukimies siirtyy astetta kovempiin ympyröihin.

Naisille uusi yliopistolaji

17.8.2020
Yliopistojen toinen pääsarja NAIA aloittaa 2021 flag footballin uutena urheilulajina yliopistoissaan. NFL tukee hanketta.

Väinö Pääkkönen pelasi ensimmäisen yliopisto-ottelunsa

3.9.2019
Porvoo Butchersin hyökkäyslinjamies Väinö Pääkkösen unelma toteutui. Opinnot Towsonin yliopistossa ovat alkaneet ja ensimmäinen D1-ottelu on takana.

Pajulahti-Averett University opintolinja

26.6.2019
Syyskuussa 2019 käynnistyneelle Pajulahti-Averett-opintolinja pääsi 10 opiskelijaa, joista kuudella oli amerikkalaisen jalkapallon tausta. Valmis väylä USA:han niin valmentajille kuin pelaajille.

Martin Veinberg nauttii Iowan keväästä

19.4.2019
Veinbergin ensimmäinen spring football -harjoituskausi USA:ssa alkaa lähestyä loppua.

YHDISTÄ OPISKELU JA AMERIKKALAISEN JALKAPALLON PELAAMINEN

COLLEGE

 

Monta reittiä yliopistoon

Hieno mahdollisuus elämässä on yhdistää yliopisto-opinnot ja jenkkifutiksen pelaaminen. Urheilustipendin saanti on kovan työn takana ja vaatii omaa aktiivisuutta. Reittejä yliopistoon pääsemiseksi on useita erilaisia. Parasta onkin tehdä mahdollisimman korkeat pisteet SAT-kokeessa, jossa mitataan valittujen aihealueiden tuntemusta. Kokeet kestävät tunnin ja koostuvat lähinnä monivalintakysymyksistä. Testeistä lisätietoa Suomi-Amerikka Yhdistysten liitosta (SAM). Testiin voi harjoitella ilmaiseksi mm. Khan Academyssa tai helpoin tapa on SAT-kokeeseen valmistavan applikaation lataaminen omaan puhelimeen ja sitä kautta päivittäin harjoitella kokeeseen.

Lisäksi ulkomaisten opiskelijoiden on tehtävä TOEFL –kielikoe on tarkoitettu englanninkielisiin kouluihin pyrkiville hakijoille, jotka eivät ole suorittaneet aikaisempaa opiskeluaan englantia opetuskielenään käyttävässä oppilaitoksessa. Vaikeustasoltaan TOEFL vastaa lähinnä yo-kirjoitusten englannin koetta. TOEFL-testi koostuu neljästä osiosta: lukeminen, kuuntelu, puhuminen ja kirjoitus. Testi kestää noin neljä tuntia. Kahden ensimmäisen osion (lukeminen ja kuuntelu) jälkeen on 10 minuutin tauko. TOEFL kokeen ilmainen harjoitussivusto. Esimerkkejä TOEFL-kokeesta.

Stipendiurheilijaksi jalkapallojoukkueeseen on monta tietä. 

 • Edward Vesterinen kävi näyttämässä taitojaan yliopistojen kesäleireillä. Tämän jälkeen ahkera kontaktointi eri yliopistoihin sekä markkinointi twitter, hudl-tileillä sekä yliopistovaihtoon erikoistuneen järjestön kanssa tehty yhteistyö toi tulosta lopulta FBS yliopisto West Virginiaan 2020
 • Onni Soininen opiskeli ensin useita vuosia Rabun Gap high schoolissa, jonka jälkee opinnot jatkuvat Lawrence Universityssa Wisconsinissa 2018
 • Chris Mulumba opiskeli kaksi vuotta Chabot  ja Diablo Valley Junior Collegeissa kunnes sai Coloradon yliopistoon 2018 stipendin
 • Filip Zacok  sai stipendin yliopistojen kesäleireiltä ja pääsi suoraan opiskelemaan FBC tason Indiana Stateen 2017
 • Seppo Evwaraye vietti high schoolissa kaksi vuotta ja pääsi isoon 1A kokoluokan Nebraskan yliopistoon. Yliopisto kiinnostui hänestä omalla kesäleirillään
 • Linjapuolustaja Sami Porkka aloitti opiskelunsa kaksivuotisessa kalifornialaisessa Saddleback Junior Collegessa, josta hän siirtyi saatuaan stipenditarjouksen ll-divisoonan Northern Colorado yliopistoon
 • Max Ehlert vietti kaksi vuotta myös junior college Chabotissa kunnes sai täysstipendin Las Vegasin UNLV:hen.
 • Michael Quarshie opiskeli aikoinaan St.Petersin ja Columbian yliopistoissa 1A akateemisilla stipendeillä, jolloin urheilusuoritukset eivät vaikuttaneet tukeen
 • on myös mahdollista päästä mukaan ns. walk on -urheilijana. Tällöin urheilija tulee värväyssysteemin ulkopuolelta ja pystyy vakuuttamaan valmentajan try out -tilaisuudessa.
   

Lisäksi on mahdollista viettää puoli vuotta yliopistovaihdossa, jolloin harjoittelu on mahdollista yliopistojoukkueen kanssa, mutta pelilupa NCAA:lta voi olla hankala saada. Henri Myöhänen, Santtu Äyräväinen, Tuomas Niemelä ja Esa Pietikäinen ovat mm. tutustuneet yliopistojalkapalloon tällä tavoin.

Stipendiurheilijat tarvitsevat NCAA:lta statuksen

Kattojärjestö  NCAA säätelee mm. mitä rahallista hyötyä pelaajat saavat ottaa vastaan, paljonko viikossa voi harjoitella ja miten valmentajien tulee rekrytoida pelaajia. Divisioona-luokittelu ei kerro paremmuudesta, vaan niissä huomioidaan mm. jaettavien urheilustipendien määrä, koulun koko, kotipelien katsojamäärät, koulun muiden urheiluohjelmien taso. Koulujen luokitukset ovat:
Divisioona I (Bowl-otteluihin  osallistuvat FBS yliopistot 85 urheilijastipendiä ja FCS 65 urheilijastipendiä), Divisioona II (45 urheilijastipendiä).

Divisioona III ja NAIA (oma järjestö pienillä yliopistoilla) kouluissa ei anneta urheilustipendejä.

Jotta pelaaja voi saada peliluvan NCAA-järjestöön kuuluvaan kouluun, hänen on anottava lupaa NCAA clearinghouselta. Tämä järjestö tarkistaa mm. että pelaaja ei ole pelannut ammattilaisena ja että hänen rekrytoimisessaan ei ole rikottu mitään sääntöjä. Myös opinnot ovat tarkastelun alla. Tällä hetkellä Div1-tason kouluihin ei ammattikoulun akateemiset opinnot riitä NCAA:ssa vaan vaatimuksena ovat lukio-opiskelu.

Hakuprosessi jenkkiyliopistoon kannattaa aloittaa ajoissa, mielellään vähintään 12 kuukautta aikaisemmin kuin olet suunnitellut aloittavasi opintosi. Tällöin urheilijalla on parhaat mahdollisuudet urheilustipendiin.
Käytännössä urheilijalla on kaksi mahdollisuutta lähteä: 
1) ensimmäinen vaihtoehto on saman vuoden syksynä, kun on valmistunut lukiosta tai sitten sitä seuraavan vuoden syksynä. Urheilulisenssiä harvoin myönnetään jos lukiosta valmistumisesta on yli 15 kuukautta, mutta ei se ole mahdotonta. Tämän ns. grace periodin jälkeen tapahtuva pelaaminen esim. kotimaisessa sarjassa vähentää melkoisella todennäköisyydellä stipendivuosia.

2) Jos suoritat lukion neljässä vuodessa, niin ota yhteyttä jo kolmannen vuoden  aikana, koska tämä pitää ottaa huomioon lisenssiä hakiessa. USA:ssa luullaan, että neljässä vuodessa lukionsa suorittaneet ovat "jääneet luokalleen", vaikka Suomessa, etenkin urheilulukioissa, se on aivan normaalia. 

Armeijavuosi ei haittaa hakua. Urheilukoulusta on mennyt USA:han 11 pelaajaa.

 

Kilpailu stipendeistä on todella kovaa

Yliopistojen valmentajat voivat ainoastaan myöntää urheilustipendejä, mutta käytännössä valmentajat voivat vaikuttaa pelaajan asioihin hyvin laajasti kouluun hyväksytyksi tulemisesta rahoituksen järjestämiseen joko suoraan urheilustipendillä tai vaihtoehtoisesti erilaisilla akateemisilla stipendeillä. Nyrkkisääntö on että jos valmentaja on vakuuttunut pelaajan taidoista ja haluaa hänet kouluun, käytännön asiat järjestyvät tavalla tai toisella.

Ei useinkaan välttämättä riitä, että suomalaisella pelaajalla on hieman paremmat tilastot ja tulokset kuin amerikkalaisella rekrytoitavalla. Hyvin tehty esittelyvideo onkin tärkeässä roolissa. Pelaajan tulee näkyä videolta selvästi, jotta valmentajat voivat arvioida tämän suoritukset. Mukaan tulee liittää fyysiset perustestit, jotka on esiteltävä varsinkin jos niissä on hyviä tuloksia:

 • penkki 102,5 kg:llä
 • 40 jaardin sprintti
 • L-cone
 • 20 jaardin shuttle
 • horisontaali- ja vertikaali loikkatesti

Pelimateriaalia pitää olla 4 puolikasta eri otteluista, jotta näkyy kuinka johdonmukaisesti pelaaja pelaa. Parasta olisi jos pelit olisi kuvattu sekä sivulta (wide shot) että takaa (tight shot).


highlights-kooste voi olla mukana, mutta ei se riitä ilman kokonaisia puoliaikoja.Valmentajat saavat paljon nauhoja, jotka menevät suoraan roskiin. Valmentajille on hyvä soittaa ensin, jotta he tietävät odottaa nauhaa. Parasta on jos ensin valmentajan tunteva henkilö soittaa intro-puhelun, jonka jälkeen pelaaja voi itse ottaa valmentajaan yhteyttä.